fredag 18. november 2011

18. november 1911 - Abdul Baha

Abdul Baha, fra Wikimedia Commons
Abdul Baha lot seg skjenke litt mer te og smilte hjertelig til vertinna, Laura Clifford Barney, eller Laura Dreyfus-Barney som hun nå kalte seg etter giftermålet hun hadde inngått etter de nye ritualene i april med Hippolyte Dreyfus (intet kjent slektskap med Alfred), som nå kalte seg Hippolyte Dreyfus-Barney.

Men det var bare Laura Barney hun gikk for de to åra nede i Akko i Palestina, straffekolonien som hadde blitt et religiøst senter. Miss Barney, kall meg Laura. Aldri hadde han hatt en slik elev. To år som hadde satt evige merker i hjertet og sinnet hans.

Ekteparet Dreyfus-Barney var ypperlige disipler. Fromme, trufaste og rikt velsigna med ressurser. De holdt et kultivert hus her i Paris, og et annet i Sveits, kalt Darul Salam (fredens hus), som var åpent for folk av alle trusretninger og samfunnslag. Det var også mange gjester her denne lørdagen for 100 år sida i dag, og det var nok forventa at han skulle holde et foredrag. Tja, disse europeerne likte jo å snakke og høre og lese om politikk. Det var tynne blekker det ville blitt av alle avisene hvis de tok ut politikken. Så han fikk kanskje ta opp noe om det. Han kremta, og det blei straks stille rundt bordet.

Så begynte han på foredraget, som finnes her, oversatt til engelsk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar