lørdag 5. november 2011

5. november 1911 - igjen Amundsen

Fram sledespann
av Anders Beer Wilse
fra Nasjonalbiblioteket
Roald Amundsen satt i teltet på 82 grader sør for 100 år sida i dag og skreiv i dagboka si. Ute var det ti kuldegrader og sol, men inne i det mørkerøde teltet var det tropevarmt. 82-gradersdepotet var det sørligste de hadde lagt og de hadde fylt opp sledene til toppunktet. Amundsen regna at de hadde forsyninger for 100 dager, nok til å nå tilbake til 80-gradersdepotet iallfall. Depotet var nå tomt for hundepemmikan, så de hadde skutt Uranus, den feiteste bikkja, og lagt den i depot. Det var da noe.

Dagen før hadde de gått distansen til 82 grader, men det var tjukk tåke, og sikten var ikke mer enn ti sledelengder. Det var ikke annet å gjøre enn å slå leir. Ved 4-tida om morgenen letta det opp og de var ikke seine med å komme seg ut av soveposene. Synet av merkeflagga og varden snaut 4 km i øst-sørøst var skjønnere enn mors medisterkaker på julaften.

De tok peiling og fant depotet lett da de tørna ut om morgenen sjøl om tåka nå hadde lagt seg igjen. Ut på ettermiddagen kom sola kom fram igjen på ettermiddagen. Føret var perfekt, men nå skulle de hvile resten av dagen før de tok fatt på de drøye 3500 kilometerne de hadde igjen til polen, i ukjent, jomfruelig terreng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar