lørdag 4. august 2012

27. august 1911 - Oscar Mathisen

I tidligere år hadde det vært en skikkelig sykkelbane i Kristiania med dosserte svinger ute ved Skøyen stasjon. Men den var nå nedlagt, og hvis man ville drive med banesykling, var man henvist til den flate grusbanen på Bislett, eller Lørdahls bane som syklistene kalte den. Falt man på en slik bane, kunne man bli merka for livet, bokstavelig talt.
For hundre år sida i dag blei det arrangert et blanda idrettsstevne på Bislett foran 2000 tilskuere. En av øvelsene var banesykling, og første distanse var 1 engelsk mil, som Oscar Mathisen vant på 2.44,6, 1/10 foran A.E. Hansen, som var 1/10 foran Herseth. På 10000 m var det mange i feltet. Det var ganske tett, og Oscar hang med i teten, men plutselig falt en av de forreste. Nestemann ramla over han, og mannen bak over han igjen. Før han visste ordet av det, lå Oscar sjøl midt i mølja. Han kara seg opp og fikk tak i sykkelen, som var hel. Men verre var det med mannen, som silblødde fra ei lang flenge i håndleddet. Det fikk ikke hjelpe, han kasta seg i setet og tråkka så blod og svette rant, og tok igjen den ene etter den andre til ustanselig jubel fra publikum. Til slutt var han i kapp med tetgruppa. Men opphentinga hadde kosta for mye og de spurta fra han. Han vant ikke slik det står i boka hans, men han var tett bak vinneren. Resultater: 1.A.E. Hansen 17.51,5 2.M. Herseth 17.51,6 3.S Johannessen 17.51,7 4.Oscar Mathisen 17.51,8. Johannessen fikk også førerpremien for 13 runders føring (av 20).
Som avslutning blei det arrangert et handikapløp over 2500 m med disse resultatene: 1. O Mathisen (scratch) 4.06,5 2. A E Hansen 4.08,1 (scratch) 3. M Herseth 4.08,5 (50 m) 4. Josef Bye 4.08,6
Samme dag holder keiser Wilhelm II en kjent tale der han erklærer at ingen kan nekte Tyskland sin velfortjente bit av kolonikaka – en «plass i sola». Samtidig avslører astronomen Percival Lovell at marsboerne er svært aktive for tida. De hadde på kort tid bygd nye kanaler på til sammen over 1500 kilometers lengde. Man må lure på hva de har for planer. Vil de snart komme på besøk?
Emiliano Zapata sender ut ei erklæring der han fordømmer den sittende regjeringa i Mexico. Interimpresidentens generaler Huerta og Figueroa arresterer og henretter zapatister der de rykker fram. Innenriksminister Granados erklærer Zapata fredløs.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar