De svenske idrettsjournalistene produserte spaltevis av forhåndsomtaler, høyspente av OL-forberedelser. Men det var mest kunstløpet som sto i hodet på dem. Den store helten Ulrich Salchow, som hadde tatt sin tiende VM-tittel året før, var indisponert og kunne ikke starte. Men svenskene hadde en lovende arvtaker, Gösta Sandahl, som skulle forsvare det blågule ved dette mesterskapet. Ellers var deltakelsen dessverre nokså tynn, det var bare nordmannen Martin Stixrud og russeren Ivan Malinin han hadde å konkurrere med. Den tyske mesteren Werner Rittberger var også påmeldt, men hadde ikke vist seg, mens de to andre favorittene, østerrikeren Fritz Kächler og ungareren Andor Szende ikke var påmeldt en gang.
Det spørs vel kanskje om ikke dette var noe i protest mot måten Salchow vant den siste VM-tittelen sin på. Han og Rittberger lå nokså likt an på tyskerens hjemmebane, det var åpenbart for de fleste med noen innsikt. Salchow var best i figurene, mens hjemmefavoritten var best i friløpet. For å sikre landsmannen det velfortjente mesterskapet sitt, syntes derfor den svenske dommeren Isaac Westergrén det var sikrest å dømme tyskeren ned på 5.-plass i begge øvelser. Heldigvis(?) for Salchow viste det seg å holde. Rittberger protesterte indignert, energisk og vedholdende, men til ingen nytte. En dom er en dom.
Det var mye snø på Östermalms indre bane og det lot seg ikke gjøre å sprøyte en kunstløpsbane i mildværet. Derfor måtte kunstløpsmesterskapet flyttes til Värtans is på Djursholm. Kanskje like greit, det. Det var også få av tilskuerne som tok veien dit, tross at stevnet starta tidlig og det var lett å rekke tilbake til Östermalm i tide. De aller fleste var mer interessert i å se den spreke nordbaggen prøve å gjenerobre det andre mesterskapet sitt for sesongen, i kamp med de nye, framstormende unge svenske løperne, enn å overvære farsen ute på Djursholmen.
Været var ikke det beste da første par sto på startstreken kl. 2. Det var tjukk, stinkende tåke og 4 plussgrader. Men ennå hadde ikke frosten gått helt ut av isen, og med den høye lufttemperaturen la ikke tåka seg på den heller. Albert Berglund måtte gå aleine i dette første paret siden Sørensen ikke stilte. Han skøyta gjennom på 49,6, ett sekund bak persen. Men neste par fikk farta mer opp. Det var mesterskapsfavoritten sjøl, Oscar Mathisen, mot den antatt nest beste nordmannen, Henning Olsen, ikke hjemmefavoritten slik det var vanlig. De regna han vel som sjanselaus.
«För öfrigt är man ej förvånad öfver at Oscar Mathiesen är så god för närvarande. Man behöfver blott mönstra hans ofantligt utvecklade muskulatur och kasta en blick på hans glada, obekymrade min för att konstatera att han besitter ett öfvermått af hälsa, kraft og energi.» Det var inntrykket journalisten til Dagens Nyheter hadde gjort seg, og mannen som hadde satt seg fore å bevise at han var Europas beste i hovedrivalens fravær visste at han måtte bruke all sin helse, kraft og energi for at ikke alle skulle si at dette hadde du aldri i verden klart om mesteren hadde vært på plass. I hvert skjær la han alt han hadde av energi og beregning, og på vekslingssida kryssa han foran den sterke klubbkameraten fra ytre. Resten av løpet paraderte han i en takt som bare økte, og kasta seg morderisk inn i svingen på sin karakteristiske måte. Det var ei forestilling som det tusentallige publikummet ikke hadde sett makan til, og de ga også høylytt uttrykk for forundringa si da den sensasjonelle tida blei lest opp: 44,8 – tangering av den offisielle verdensrekorden og nok en gang ny lavlandsrekord. Olsen kom inn på 47,2.
I tredje par gikk også Stener Johannessen aleine siden også en av svenskene hadde trekt seg, og presterte 48,8, bare 1/5 bak persen. I fjerde var Ippolitov og Jean Pettersson lenge jamngode, men russeren var best i spurten og gikk inn på tredjeplass med 48,2 og ny pers, med svensken 6/10 bak. Sæterhaug gikk et godt løp i 5. par og slo Strömstén klart med 46,2 mot 47,8, men det var liksom litt bleikt mot 44,8. Så kom den nye svenske storløperen Cederlöf inn på 47,8 og klar ny pers mens parkameraten Paul Poss ikke viste samme form som i fjor (da han het Pettersson) med over 50. Nok en svensk nykommer, Paul Zerling, var like sjanseløs mot hjemmefavoritten Andersson, som gikk inn på 4.-plass med 47,4. Til slutt slo finnen Tverin nok en svensk nykommer, Axelsson, etter et jamt og spennende samløp og fikk 47,8.
Resultater: 1.Oscar Mathisen.Norge 44,8 tvr tp lp lr 2.Martin Sæterhaug.Norge 46,2 3.Henning Olsen.Norge 47,2 4.Otto Andersson.Sverige 47,4 5.Gunnar Strömstén.Finland 47,8 Ernst Cederlöf.Sverige 47,8 p Walter Tverin.Finland 47,8 p 8.Petrus Axelson.Sverige 48,0 p 9.Vasilij Ippolitov.Russland 48,2 p 10.Jean Pettersson.Sverige 48,8 Stener Johannessen.Norge 48,8 12.Albert Berglund.Sverige 49,6 13.Paul Zerling.Sverige 50,2 14.Paul Poss.Sverige 51,2Det var kort pause før 5000 m siden man ikke hadde noe kunstløp å fylle den med. Likevel hadde isen nå begynt å få preg av mildværet, og tidene blei ikke som man kunne håpe. Hjemmefavoritten gikk i første par mot Olsen, og distanserte han med ei langside til tross for at nordmannen satte opp en energisk sluttspurt. Tida var 9.20,4. Så kom helgas første store oppmuntring for hjemmepublikummet da Axelson, som ikke hadde bedre pers enn 9.40, hang seg på den meriterte Strömstén og ga han bitter, envis kamp i runde etter runde. Publikum levde med og hoia og skreik på den nye favoritten sin, som både blei glad, skremt og opphissa over den uventa jubelen og tok fram krefter som han ikke hadde visst at han hadde. Ennå ved siste passering lå de likt, men til slutt gjorde rutina til finnen seg gjeldende, og han gikk i mål på 9.14,4, 4/10 foran parkameraten.
Poss og Zerling gikk også gode løp i 3. par, med sistnevnte som seierherre på 9.23,0. I 4. par gikk Cederlöf med kraft og energi og la finnen Tverin godt bak seg før han kom i mål på hittil tredjeplass, 9.18,6. Så slo Johannessen Berglund klart, og imponerte svenskene med den mjuke svingteknikken, men fikk ikke bedre tid enn 9.25,3.
Så kom paret alle venta på, Mathisen og Sæterhaug. Og det gjorde ikke skam på forventningene. Fra begynnelsen var tempoet morderisk. Journalistene mente at Mathisen likefram fløy gjennom svingene. Trønderen prøvde ikke å henge med. Han var over 150 meter bak da Oscar gikk i mål på klart beste tid for dagen, 9.03,4. Siste par var Ippolitov og Pettersson. Her var russeren uheldig og gikk over ende, og blei tatt igjen av svensken, men han kom seg opp igjen og vant paret på den moderate tida 9.30,6, som likevel var 8/10 under den ferske persen hans fra Moskva.
Resultater: 1.Oscar Mathisen.Norge 9.03,4 2.Gunnar Strömstén.Finland 9.14,4 3.Petrus Axelson.Sverige 9.14,8 p 4.Ernst Cederlöf.Sverige 9.18,6 p 5.Otto Andersson.Sverige 9.20,4 6.Martin Sæterhaug.Norge 9.20,8 7.Paul Zerling.Sverige 9.23,0 p 8.Stener Johannessen.Norge 9.25,3 9.Walter Tverin.Finland 9.26,0 p 10.Paul Poss.Sverige 9.26,8 11.Henning Olsen.Norge 9.30,6 Vasilij Ippolitov.Russland 9.30,6f p 13.Jean Pettersson.Sverige 9.42,0 14.Albert Berglund.Sverige 10.05,4 Sammenlagt: 1.Oscar Mathisen.Norge 2 2.Martin Sæterhaug.Norge 8 Gunnar Strömstén.Finland 8 4.Otto Andersson.Sverige 9 5.Ernst Cederlöf.Sverige 10 6.Petrus Axelson.Sverige 11 7.Henning Olsen.Norge 14,5 8.Walter Tverin.Finland 15 9.Stener Johannessen.Norge 18,5 10.Paul Zerling.Sverige 20 11.Vasilij Ippolitov.Russland 20,5 12.Jean Pettersson.Sverige 23,5 13.Paul Poss.Sverige 24 14.Albert Berglund.Sverige 26
Mesterskapet fortsetter i morgen med 1500 og 10000 m.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar