tirsdag 14. februar 2012

14. februar 1912 - Helena Muffly igjen

16 år gamle Helena Muffly løp ned trappa og ut på veien. Skoledagen var over og hun var ivrig etter å se hva som lå i postkassa hjemme. Ellers var det begivenhetsrike dager på McEvansville High School også. Dagen før hadde de hatt besøk av skoleinspektøren, hu! Hun skutta seg ennå ved tanken. Men for hundre år sida i dag kom den nye læreren på besøk som skulle overta etter den gamle fra neste mandag. Du, han var høy! Hun lurte på om hun ville like han, men han så ikke så slem ut, sant å si. Hun tenkte at hun kanskje ville like han.

Ekkelt valentinekort fra ca, 1912,
kilde: Wikimedia Commons
På mandag hadde hun gjort i stand valentinekort. Det var bare ekle kort alle sammen, et av dem så ekkelt at hun var litt usikker på om hun skulle sende det. Men hun lot det gå. Hun humra litt innvendig av tanken på hvordan de ville bli mottatt hos de forskjellige mottakerne. Carrie ville sikkert le høyt, som hun pleide. Rachel ville kanskje bli sur, hihi. Blanche ville vel føle seg litt støtt, det kunne hun ha godt av, jåla! Endelig var hun hjemme og tok de siste skritta fram til postkassa i en spurt. Spent løfta hun lokket og kikka inn i røret. Men nei. Helt tomt. Ingenting i år heller. Hun var litt skuffa. Heldigvis var det ikke noen ekle kort, iallfall. Men hun kunne gjerne tenkt seg noen søte.

Helena løp inn porten, åpna døra og marsjerte inn i huset for å få seg noe å spise før hun skulle til med ettermiddagens plikter. Imens sank sola på den klare, blå Pennsylvania-himmelen mens temperaturen sank sakte ned mot nullpunktet, på Fahrenheit-skalaen, altså. Rundt omkring på kontinentet holdt folk på med sitt. I Phoenix, Arizona, bygd på ruinene av hohokam-kulturen, feira de at de hadde blitt tatt opp som den 48. og sannsynligvis siste av de forente statene. Nå som det var mulig å få til et sånt fint mønster med 6 x 8 stjerner, gikk det da ikke an å ta opp flere. Nede i Washington gjorde skipsarkitektene klar tegningene til det som skulle bli USS Pennsylvania, verdas til da største slagskip. Et helt annet sted gjorde en nylig hjemvendt konge seg sine betraktninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar