En vakker dag i Wanstraße(?) i Charlottenburg i Berlin fant drogehandleren Julius Scharmach ut en måte å gjøre en god forretning på. Jula nærma seg, alle fattigfantene i byen var enda sultnere på billig sprit enn vanlig, og han hadde snust opp en ekstra billig måte å framstille sprit på. Så han satte seg i sving, og fra og med julaften sendte han Zastrow og Meyen, de to selgerne sine, til kneipene med kjerrer fulle av sprittønner. De fleste var litt for kresne til å ta inn dette produktet, men i Danziger Straße fikk de god avsetning i tre kneiper der de så nøyere på prisnivået enn kvaliteten. Schnappsen blei blanda grundig opp med det nye produktet, og kundene fikk seg en god og billig rus til jul.
Die Palme, fra marginalisierte.de |
Utover juledagen blei de ansatte oppmerksomme på mislyd i noen av sovesalene, og da de gikk for å undersøke, fant de flere som lå og vrei og ynka seg. Leger blei tilkalt, uten at de kunne identifisere sjukdommen eller hadde noen remedier mot den. De første dødsfalla inntraff for 100 år sida i dag, og ved dagens slutt var 18 døde. Frykten for en epidemi bredde seg. Bederva fisk blei dratt fram som en mulig årsak. At treets ånd, det vil si det man kunne destillere fra tre, kunne være farlig, var det ingen som mistenkte, til tross for at det hadde vært et tilfelle i Ungarn seks år før.
Det var en kollega av Scharmach som satte dem på sporet. Drogehandlere var folk som hadde bevilling for å selge alt i husholdningskjemikalier, inkludert fotografiske kjemikalier, drivstoff for biler og noen reseptfrie legemidler, mens reseptmedisinen hørte til apotekene. Scharmach blei oppspora og idømt 5 års fengsel, ei mild straff siden dødstalla etter hvert gikk opp i 72, i tillegg til 4 som blei blinde for livet av ialt 163 forgiftningstilfeller. Men forsvarerne framholdt at han ikke kunne vite mer enn den mest oppdaterte tyske ekspertisen om hvor giftig stoffet var, og dermed ikke kunne beskyldes for overlagt drap.
Men nå var iallfall Fanden ute av nøtta igjen, og tross den lærdommen man nå hadde fått om treets ånd (holzgeist som tyskerne kaller den), skulle det ikke bli siste gang den herja blant de sprittørste rundt om kring i verda. Uansett blei episoden opphav til stort oppstyr, ikke minst blant alle som var opptatt av å bekjempe fattigdommen, for eksempel Rosa Luxemburg.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar