torsdag 1. mars 2012

1. mars 1912 - Bokken Lasson

Hm, det var ingenting du kunne gjøre som ikke kunne gjøres, tenkte hun. Det var ingenting du kunne synge som ikke kunne synges. Derfor sto hun her. Maja Flagstad satt ved pianoet. Da var det bare én ting til hun trengte.

Det var ved juletider året før at hun og Vilhelm hadde vært i selskap hos søstera hennes, Alexandra Thaulow og hennes mann. De satt og prata litt sånn alminnelig belevent etter middagen, og det gikk om løst og fast, stort og smått, med litt hovedvekt på kultur og sånn, da, og særlig kulturen i Paris, der de alle hadde sett og opplevd så mye flott og stort. Spesielt dvelte de ved Le Cabaret og hvordan den kunne frambringe de herligste ting med enkle midler. Akk, her hjemme hadde de jo ikke noe sånt. Men det var da lyset gikk opp for Alexandra.

– Det skal dere nettopp lave her hjemme! sa hun henvendt til gjestene. – Dere har vært så mange steder i utlandet og sett og hørt så meget, og Dybwad har jo lavet viser i hele sitt liv og er vant til det, nettopp. Så det skulle passe akkurat for dere å lave en kabaret i Kristiania!

Det var startskuddet for Nordens første kabaret, et dristig eksperiment, siden alle andre underholdningstilbud i byen var av det mer folkelige slaget. Men innen de kom så langt som til der de var for hundre år sida i dag, var det ikke lite å ordne med. De tråla hele byen gjennom for et lokale, fra Steen & Strøm til Nationaltheateret. Det var ikke lett å finne noe som tilfredsstilte krava om noe intimt, ikke for stort, men som måtte ha litt plass også. Det så helt håpløst ut, alt som virka det minste brukbart var opptatt. Men en slektning, Fredrik Stang Lund, hadde kontrakt på andreetasjen i Tivolibygningen mellom Stortingsgata og Klingeberggata. Et litt simpelt sted der det tidligere hadde vært biljardhall og gode greier. Stang Lund prøvde å få henne fra det, men man fikk ta det man kunne få. Så hadde man jo det man hadde.

Spent som en felebåge åpna Bokken Lasson programmet med en liten orienterende tale om kabaret ute i verden. Så slo Maja an de første tonene, og hun stemte i med Tuppen og Lillemor. Chat Noir var åpna.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar