søndag 25. mars 2012

25. mars 1912 - Albert Einstein

Så var det altså farvel til Praha. Synd, han hadde likt seg her. Universitetet var et vidunderlig bygningskompleks grunnlagt i 1348, og de mørke salene ånda av kunnskap. For første gang likte han å undervise, og undervisningspliktene var heller ikke overdrevne. Miljøet her var også fantastisk og en fryd å filtrere seg inn i. Kveldene sammen med folk som Max Brod, Franz Kafka, Hugo Bergmann, Philipp Frank og andre ga rik åndelig stimulans.

Dessverre trivdes ikke Mileva her i det hele tatt. Hun sørga fælt og lengta hjem til Sveits, det hadde blitt ei hel plage. De hadde ikke så mye fysikk i forholdet lenger nå, hun hadde for mye å gjøre med å stelle lille Eduard, som var mye sjuk. Det var mye derfor han ikke hadde nølt lenge da han fikk tilbudet om full professorstilling ved Eidgenossische Technische Hochschule i Zürich. Ellers var det også med utsøkt fryd at han mottok tilbudet fra gamleskolen der han kom på kant med lærerne med den rebelske og bohemaktige livsstilen sin og han blei gående arbeidsledig etter eksamen fordi ingen av dem ville gi han noe anbefalingsbrev. En annen ting som trakk var muligheten til å jobbe sammen med ungdomskameraten Marcel Grossmann igjen, som nå var professor der. Det var planen at han skulle begynne i august, så de måtte flytte igjen i sommer.

Han hadde iallfall fått noe ut av oppholdet her i Praha, om enn det skulle bli så kort. Han hadde begynt å tenke mye på tyngdekrafta og hvordan han kunne innlemme den i den fine teorien sin slik at den blei mer generell, liksom. Ideene til den dessverre altfor ungt avdøde Hermann Minkowski om det firedimensjonale koordinatsystemet hadde vært svært nyttige verktøy, og i fjor hadde han publisert en artikkel der han lot det gå fram at også lyset kunne påvirkes av tyngdekrafta. I år kom det ikke bare en til om det samme temaet, men også nok en, og enda en, foruten ytterligere en som han hadde på beddingen, for ikke å nevne den om den statistiske mekanikken, den første han hadde fått utgitt i år.

Nei, det var spennende dette med tyngdekrafta og han gnei seg i henda for 100 år sida i dag og gleda seg til å involvere Marcel i arbeidet med den. Ikke godt å vite hva de to ville få til sammen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar